Voeten verdienen uw aandacht!
Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.
Luister naar uw voeten
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.
Uw voeten wassen
Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.
Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende creme
Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende creme. Breng de creme aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen. Bij ieder seizoen hoort een voetencreme, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencreme. Vraag dus aan uw pedicure welke creme u in welk seizoen het best kunt gebruiken!
Voorkom ingegroeide teennagels
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening - meestal aan de grote teennagel - die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:
- Druk door slecht passende schoenen
- Het verkeerd (te kort) knippen van nagels
- Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie
Voorkom problemen bij het nagels knippen
Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.
Laat kloven behandelen
Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:
- 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)
- iedere avond uw voeten insmeren met creme
Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!
Schoenen kopen
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan 's ochtends. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en voetproblemen! Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...)
Verhelp eeltranden aan de hiel
Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor 'hangt' de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel. De 'aanwas' van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn. Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!
Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels
Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60 graden.
Voetschimmel symptomen
Wat is Voetschimmel?
Voetschimmel symptomen, oorzaak en behandeling. Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd (eigenlijk een verkeerde naam, want het is geen eczeem), is een schimmelinfectie die zich nestelt in de vochtige en warme gebieden tussen je tenen en soms op andere delen van je voet. Voetschimmel veroorzaakt meestal jeuk, een branderig gevoel en soms ook pijn. Voetschimmel kan meestal verder geen kwaad. Met een antischimmelmiddel kan voetschimmel vaak goed bestreden worden.
De medische benaming van voetschimmel is tinea pedis. Voetschimmel is de meest voorkomende vorm van schimmelinfectie. Het is nauw verwant aan andere schimmelinfecties zoals ringworm. Voetschimmel is zeer besmettelijk. Het kan effectief betreden worden met antischimmelsmeersels. Bestrijding van voetschimmels vraagt volharding, aangezien het een hardnekkige aandoening is.
Voetschimmel wordt vaak veroorzaakt door Trichophyton en Epidermophyton schimmels. Het zijn vooral de vloeren van zwembaden en sportruimtes (douches), die een besmettingsbron vormen van schimmels. Wanneer de huid nat of beschadigd is, bijvoorbeeld door een wondje of krasje, kunnen schimmels vrij eenvoudig de huid binnendringen en daar gaan groeien.
Wat zijn de symptomen van voetschimmel?
De tekenen en symptomen van voetschimmel kunnen vele zijn en omvatten:
- Jeuk, prikkend en branderig gevoel tussen je tenen.
- De huid tussen en op de tenen en voetrug is rood ontstoken, met deels grijs-witte huidschilfertjes en pijnlijke kloofjes, vooral tussen de tenen.
- In de vochtige schilfertjes kunnen bacteriën groeien en een bacteriële infectie veroorzaken, wat een vieze geur verspreidt.
- Op de huid kunnen jeukende blaasjes aanwezig zijn, vooral op de voetzolen. deze drogen later in, waarna het bruine vlekjes of korstjes worden. Daarna schilfert de huid af.
- Heel soms ontstaan er grotere blaren, waardoor de he huid altijd wat nat is door het vocht dat uit de blazen komt.
- Een droge huid en schilferige huid op voetzolen en voetranden. Soms wordt het eelt van de voeten wat dikker en hier kunnen kloofjes in ontstaan.
- Onychomycose (kalknagels of schimmelnagels): gelige en brokkelige nagels.
- De haren op de voet kunnen door de schimmel verkleuren.
Hoe kan voetschimmel behandeld worden?
Schimmels gedijen uitstekend in een warme en vochtige omgeving, zoals zwembad en sauna, of in het warme en broeierige milieu van slecht ademend schoeisel. Zorg daarom voor open schoenen of schoenen van leer en trek ze zo vaak mogelijk uit. Draag om de dag andere schoenen. Draag katoenen of wollen sokken en trek ten minste elke dag schone aan. Draag in openbare gelegenheden badslippers. De voeten goed afdrogen na het douchen of baden, vooral tussen de tenen. Was de sokken op 60 °C.
Lokaal kan de schimmel behandeld worden met een antischimmelmiddel: imidazolen, ciclopirox of terbinafine. Schoeisel altijd meebehandelen (met poeder) om reïnfectie te voorkomen.
Alleen ernstige voetschimmel die diep in de huid doordringt, wordt systemisch behandeld met terbinafine of itraconazol. Deze antischimmelpillen kunnen echter veel vervelende bijwerkingen hebben.